Klubben av Matilda Gustavsson

Jag trodde först denna var en roman. Men det va en stor undersökning som Matilda hade gjort om denne människa som utsatte alla dessa kvinnor för hemskheter och vidrigheter. Jag både gillar och ogillar denna bok. Gillar för att den är välskriven, ärlig och lite lättare att förstå med. Ogillar för att den handlar så klart om dessa hemskheter. Usch att man ens kan bli utsatt för det alltså. 


Från bokens baksida:

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

5 av 5 gripar

Tack för recex Albert Bonniers förlag AB!


Kommentera här: